Lumea cinematografiei din Republica Moldova a pierdut unul dintre cei mai renumiți cameramani și regizori. Vlad Churya s-a stins din viață.
Unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de film și cameraman din Republica Moldova s-a stins din viață. Profesor, onorat maestru al artelor, laureat al Premiului Național Vlada Churya, a murit joi, 18 februarie, la vârsta de 80 de ani. Directorul Mihai Poyate a relatat vestea tristă pe rețelele de socializare.
„De acum înainte – fără Vlad Churi … Un cameraman care a colaborat cu cei mai importanți regizori ai Moldovei Film: Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Vasile Pascaru … Profesor universitar care a pregătit câteva generații de tineri cameramani, împărtășind secretele profesiei și abilităților sale; .
Președinte al Uniunii Cinematografilor, respectat de colegii săi și de toți cei care l-au cunoscut. O persoană și un artist care au avut înțelepciunea de a spune puțin și de a face mult … De astăzi Vlad Churya ne va vedea și împușca de sus … Adio, Vlad! – a scris Mihai Poyate.
Vlad Churya s-a născut la 20 ianuarie 1941 la Chișinău. În 1961-1964. a studiat la departamentul de camere al Institutului de Cinematografie All-Union din Moscova. În 1964-1965 a lucrat ca cameraman la studioul Kazah-Film. În 1966-1998. a lucrat ca operator de iluminat, apoi ca asistent de imagine la studioul Moldova-Film. În 1998 a lucrat ca cameraman la studioul TV catalan. După închiderea studioului, a lucrat ca profesor la Academia Internațională de Film, apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A colaborat și cu Televiziunea Națională. A mai colaborat cu regizori celebri: Emil Loteanu, Vasile Pascaru, Alexander Konunov, Valeriu Gajiu, Gheorghe Voda și alții.
A luat parte la filmările filmelor: „O lebădă plutește pe apă” (1982), „Prietenia bărbaților” (1983), „Nu-mi place nimeni altcineva” (1983), „Viața și nemurirea lui Serghei Lazo” (1985), „Liniștea pichetului” (1985), „Acțiunea civilă” (1988), „Codri” (1991), „Yana” (2004) etc. A fost membru al Uniunii Cinematografilor din Moldova și în 1991 a fost ales președinte al acestei Uniuni. În 1979, lui Vlad Chura i s-a acordat titlul onorific „Maestru în Arte al RSSM”. În 1981 a primit Premiul Național.