Balan Pavel:
Balan Pavel
Născut(ă) la: 1938-07-17
  

Născut la 17 iulie 1938, în comuna Hînceşti, raionul Făleşti, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Operatori de Imagine a Institutului Unional de Cinematografic de la Moscova - VGIK (atelierul lui Boris Volcec) în 1965. Începe să lucreze la studioul „Moldova-film” din anul 1964, mai întîi în calitate de operator de filme documentare.

Pe parcursul a trei ani împreună cu Vlad Ioviţă a filmat cele mai valoroase pelicule documentare ale cinematografiei naţionale „Piatră, piatră...”, „Fîntîna”, „De-ale toamnei” - 1966, pentru care au primit premiul „Micul chihlimbar” la Festivalului Regional a celor cinci republici (Bielorusia, Letonia, Lituania, Estonia şi Moldova) în 1966. În anul 1967 împreună cu scenaristul V. Ioviţă şi regizorul Gh. Vodă participă în calitate de operator principal la filmarea peliculei artistice de lung metraj „Se caută un paznic” pentru care primeşte la Festivalul Regional de la Riga diploma „Cel mai bun operator”. Este membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

În următorii ani a fost operator principal a mai multor pelicule de ficţiune de lung metraj. În ultimii ani s-a ocupat mai mult de arta fotografică. A publicat cîteva albume preţioase.